Scroll Top

Impotencija

impotencija

Impotencija kod muskarca
Impotencija je najveci problem kod savremenog muskarca. Hteli mi to da priznamo ili ne ali vise od 50% muske populacije muci impotencija, i kazu da je to kuga savremenog covecanstva. Zato smo i resili da pokrenemo ovu temu i priblizimo vam malo i pojasnimo kako se ponasati i reagovati kad i ako dodje do impotencije.

Seksualna impotencija predstavlja nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za zadovoljavajući seksualni odnos. Muškarci sa ovim problemom suočavaju se sa nizom teškoća kao što su gubitak seksualne želje, nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, nemogućnost ejakulacije, prerana ejakulacija ili nemogućnost doživljavanja orgazma. Impotencija se povećava sa godinama, javlja se kod pet posto muškaraca 40-tih a 60 posto kod muškaraca 70-tih godina. Impotencija se javlja i kod mladih muškaraca i u tom slučaju psihološki faktori igraju presudnu ulogu. Pre nego što sagledamo psihološku prirodu ovog problema važno je ukazati i na druge, najčešće fiziološke aspekte impotencije.

Simptomi impotencije:

Impotencija predstalja poremecaj seksualne funkcije muskarca. Dakle, onemogućuje mušku osobu da na pravi način obavi sekualni odnos. To se dešava kada muškarac ne može da :

– postigne erekciju ( uvećanje ili učvršćivanje polnog organa )

– održi erekciju dovoljno dugo

Erektilna disfunkcija je najčešći uzrok nemogućnosti postizanja erekcije Samim tim ona uzrokuje i nemogućnost dovoljno dugog zadržavanja erekcije ili prerane ejakulacije..

Koliko je cesta impotencija?

Danas se ne može sa sigurnošću utvrditi tačan broj muškaraca koji imaju problem sa potencijom. Obzirom na delikatnost problema, muškarci ne govore rado o tome i pokušavaju na sve načine da svoj problem prikriju. Prema određenim podacima od impotencije, u SAD-u, pati oko 20 miliona ljudi dok je taj broj u Nemačkoj 6 miliona.

Može se reći da je praktično svaki muškarac imao ili će imati problem sa potencijom. Kod određenog broja se to desi jednom i traje kratko dok se kod drugih dešava znatno češće i/ili dugo traje, mesecima ili godinama. Može se javiti povremeno ili je čak stalno prisutna.

Uzroci impotencije:

Kada govorimo o uzrocima impotencije, oni mogu biti brojni. Jedna stara podela, oko koje se decenijama lome koplja stručne javnosti, predstavlja podelu na organske uzroke i na psihogene uzroke. Zastupljenost jednih ili drugih uzroka je bila uvek podložna uticaju promene nauke. Prema aktuelnim i najnovijim naučnim istraživanjima, učestalost jednih i drugih je sledeća :

– Organski uzroci 50-80 %
– bolesti krvnih sudova-arterije i vene, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, endokrini poremećaji, neurološka oboljenja…
– intoksikacije (alkohol i nikotin)
– lekovi
– oboljenje penisa
– Psihogeni uzroci do 30 %
– mešoviti uzroci

Lecenje impotencije:

Današnja medicina poseduje znatno više opcija za lecenje impotencije, nego što je to slučaj bio do pre petnaestak godina.
Ovo se neke od mogućnost i:

– Biljni preparati
– Lekovi
– Intrakavernozne injekcije
– VEP – vakuumski aparat
– Penilne proteze
– Psihijatrijsko lečenje

Related Posts